EGEA Trondheim besøker København!

I midten av november dro en gjeng fra EGEA Trondheim til Danmark for en «exchange» med EGEA København. Et godt planlagt opplegg i selskap med flotte folk ble til et fantastisk fint opphold i landet med de lykkeligste innbyggere i verden.

Gjengen fra EGEA København hadde ordnet sykler til alle mann, slik at vi kunne komme oss rundt i byen på ekte københavnsk vis. Dette kom spesielt godt med den første dagen da vi syklet rundt omkring i byen for å se på byutviklingen. Vi startet langs Amager Strand – et strandområde rett ved sentrum som er laget for forskjellig type rekreasjon med bading, strandlek og en lang sykkel- og gangsti. København kommune har lagt til rette for byborgerne at de skal ha flere slike «grønne lunger» for rekreasjon, i umiddelbar nærhet til sentrum. I noen av disse «grønne lungene» er det rikelig med dyreliv og flust med plantearter, noe som kan være vanskelig (for en nordmann som er vant til det norske fjell) å skjønne når man er omgitt av særdeles urbane omgivelser i alle retninger.

IMG_2197
IMG_2195 Her ser vi utover en bydel som var bygget med fokus på en «grønn utviking» og et levende sammfunn. Bydelen har i så måte vært mislykket fordi bygningene er av en skala som virker fremmedgjørende for folket.

Gatene i København er brede med plass til trafikanter av alle slag, og etter en langhelg på sykkel er det ufattelig å tenke på at jeg ikke har kræsjet i en eneste fortauskant – denne byen er virkelig tilrettelagt for syklister! Vi fikk også teste den nye sykkelbroen som kalles ¨cykelslangen,¨ en 230 meter lang bro laget for å unngå konflikter mellom syklister og gående. Broen er et artig arkitektonisk innslag blandt de store bygningene i bylandskapet.

Vi tilbragte en dag i rurale omgivelser også. Da fikk vi se Stevns Klint, en kalkklippe på Sjælland der vi tydelig kunne se lagdelingen fra forskjellige geologiske epoker. Dessverre fant vi ingen fossiler, selv om stedet visstnok skal ha mange av dem.

IMG_2210
Bildet er tatt ved Stevns Klint, en kakkklippe som stadig brytes ned av havet. Legg merke til kirka midt i bildet, den er «kuttet» som følge av erosjonen på klippen.

Den samme dagen gikk vi langs en å blandt de store jordene i nærheten av Roskilde. Åen  var en av Danmarks lengste, og slanget seg gjennom landskapet så rolig at vi nesten ikke la merke til den. Noe vi derimot la meget godt merke til, var en diger flokk med rådyr som sprang frem og tilbake på jordet. Telte vi over tyve?

Den «obligatoriske» byvandringen med fokus på byens historie startet ved et slott med kongefamiliens kronjuveler, deretter vandret vi videre gjennom forskjellige gater og parker. Vi så på gamle boliger for militære, festningen der kanonene var bygd slik at de kunne bombe Køben istedet for å bli overtatt av svenskene. Vi gikk innom Den (populære og turistvennlige) Lille Havfruen, slottsplassen, et lite bønnestopp i ei kirke med en gigantisk kuppel, deretter til Nyhavna og rådhuset. Vi avsluttet turen ved statuen av Absalon, som noen mener er grunnleggeren av København.

IMG_2244
En av Københavns flotte parker var startsted for byvandringen.

Etter byturen hadde vi litt fritid og valgte å bruke den på forskjellig vis. Undertegnede med flere dro til Købens mest funky ølsted med god drikke og maks stemning! Dette resulterte i noe ustødig sykling, men vi fant veien hjem og det helt på egenhånd!

IMG_2247
Anbefaling: Mikkeller Bar – Her er stemningen topp og ølutvalget upåklagelig!

Kveldene i byen tilbragte vi hos de forskjellige vertene våre, så fikk vi se hvordan studentene i Danmark bor. De, som oss, bor i hybler og leiligeheter med forskjellig standard, både privat og i «kollegier» (studentbyer). Vi ble servert deilige retter hver kveld og fikk i oss mengder av det danske rugbrødet i løpet av disse dagene.

IMG_2198
Dette er kanskje den mest spennende studentbyen i København, både med tanke på arkitektur og innhold. På bakkenivå er det bibliotek og treningsrom, og i midten er et grøntareal. Kanskje SiT kan hente inspirasjon her?

Vi takker våre skandinaviske venner i sør for en flott utveksling!

– Andrea Gaustad, andreårsstudent og leder av GEOLF.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s